El Teide 3.718 m, Tenerifi

Montaña de El Teide (3.718 m) in Montaña Guajara (2.718 m)

Pot na vrh največje gore na Kanarskih otokih in hkrati enem največjih delujočih vulkanov na svetu El Teide na otoku Tenerifi se je začela s primerno in zadostno klimatizacijo že nekaj dni prej s tremi trekingi na višini 700 m,1200 m in 2.718  m (gora Guajara), ki leži neposredo pred goro El Teide.

Pot na goro Guajaro se začne pri info točki nacionalnega parka (2.130 m) in se sprva vije po cesti okoli gore vse dokler se trail ne začne dvigovati. Zaradi vročine je potrebno hoditi zmerno in redno piti vodo. Zaščita proti soncu je nujna. Sicer pa od te točke pride na vrh okoli gore od zadaj. Razgled na vrhu je fantastičen in sicer na sever se vidi vrh El Teide, ki leži 1000 m višje, na jug pa precejšen del južnega dela otoka z atlantskim oceanom. Sestop je sprva potekal po jugovzhodni poti, kasneje pa se je pridružila glavni poti.

Drugi dan sem se podal na vrh El Teide. Vzpon se je tudi tukaj začel na ca. 2.354 m in je sprva potekal po dokaj položni cesti, kasneje pa se je začelo po črni zemlji (razliti lavi) strmo vzpenjati. Pot je bila speljana sicer cik-cak, vendar je zaradi sonca in veliko kamnov, ki so zelo krhki in vulkanskega izvora, bilo naporno. poleg tega se je že čutil redek zrak. Nenehen veter, ki je na prisoten na tem otoku in tudi na tej višini me je hladil, da sonce ni imelo takega učinka in je bilo tako vzdržnejše hoditi. priblićno 200 m pod “vrhom” sem prispel do koče, kjer se je mogoče okrepčati. Čisto na vrh gore brez dovoljenja, pridobljenega s strani administracije nacionalnega parka, nemogoče, le tega pa si je treba priskrbeti ca. 1 mesec pred vzponom na sam krater, dodatnih 180 višinskih metrov. Zaradi tega je vzpon omejen do zadnje postaje gondole. Sestop sem izvedel kar z gondolo, ki je stala 13,50 eur v eno smer.

Utrinki s poti

« 1 of 4 »

Zemljevid poti na goro El Teide

Zemljevid poti na goro Guajara

Route 3,174,450 – powered by www.wandermap.net
Show Comments