Čez Dolomite in reka Drava


0.dan

Popoldanski vlak iz Celovca (A) preko Spitalla (A) v Toblach (ITA)

1.dan

107 km, hribovita, maks. n.m.v. 1636m (prelaz Kreuzberg), vzpon 1472m

Obiskane točke: Toblach (ITA) – San Candido/Innichen – prelaz Kreuzberg – Santo Stefano – Auronzo – prelaz Mauria (1295) – Forni di Sotto

Kratek opis poti: Od Toblacher jezera sem se spustil v smeri proti vasi Toblach nakar sem takoj desno zavil na lepo urejeno kolesarsko stezo. Glede nato, da izvir reke Drave leži na meji med vasicama Toblach in San Candido (oba v Italiji) in je zelo slabo označeno na kol. stezi sem potreboval kar nekaj časa da sem izvir tudi našel. Ne morem verjeti, da sem pil reko Dravo, si jo ti tudi že? Tako je čista na izviru. Potem sem v vasi San Candido zavil desno in začel počasni vzpon proti prelazu Kreuzberg. Na vsaki strani 2 in 3 tisočaki. Sledil je dolgi spust in preko vasi Santo Stefano skozi 5 km tunel prispel skoraj v mestece Auronzo, ki lezi ob lepem jezeru Santa Caterina. Zgleda da imajo mošejo, a ko si cerkev pogledaš pobližje vidiš da gre za kristjanko cerkev. Po sem nadaljeval proti jugu in čez nekaj km zavil na proti drugemu prelazu Mauria (1295m). Ta dan je sonce pripekalo zmerno, ca. do 29C. Spust je bil fantastičen. Ustavil sem se v pristni vasici Forni di Sotto, kjer sem tudi nekaj pojedel in kasneje nadaljeval pot v duhu, da najdem nek primeren kos zemlje za nočni počitek.

Highlight: V eni trgovini nisem vedel kako se reče kozje mleko, pa sem prodajalki kar pomeketal, da je vedela za kaj se gre. Oba sva se precej nasmejala.

2.dan

129 km, razgibana-hribovita, maks. n.m.v. 823m (prelaz Tarvisio), vzpon 1110m

Obiskane točke: Forni di Sotto – Ampezzo – Tolmezzo – Amaro – Dogna – Pontebba – Travisio (823m) – Arnoldstein (A) – Finkenstein (A)

Kratek opis poti: Drugi dan sem odlično prespani noči kar na prostem brez šotora zgodaj odšel na pot, da me sonce pri jutranjem vzponu nebi preveč presenetilo. Seveda vzpon ni bil dolg, nakar je sledil dolg spust. Po prispetju v vas Ampezzo sem si želel obiskati ledeniško jezero Sauris, ampak bi moral narediti dodatnih 350 višinskih metrov in 13 km poti do tja, zato sem raje pot nadaljeval. Ta točka ostane neraziskana do naslednjič ko grem mimo. Spust v dolino proti Tolmezzu je bil edinstven. Sonce je začelo dodobra pripekati in ura je kazala poldne. Pri mestecu Amaro sem zavil severno v dolino proti Trbižu (Tarvisio po italijansko). Po nekaj kilometrih sem odkril kolesarsko stezo Alpe Adria (Ciclo 5 proga), ki poteka po nekdanji progi stare železnice in je danes izredno urejena, asfaltirana in zelo dobro označena. Le ta poteka do avstrijske meje v Coccau-u. Vse do Pot poteka po starih predorih in nad magistralno cesto ter avtocesto, ki se vije skozi vso dolino do Trbiža. Do Trbiža, ki je najvišja točka se proga skoz rahlo dviguje in doseže 823m. Kasneje je sledil spust v Avstrijo vse do vasice Finkenstein na nadmorski višini ca. 580m. Prenočil sem ob gozdu.

Highlight: V vasici Bagni di Lusnizza (13 km pred Trbižem) sem bil žejen in sem iskal izvir vode, ki je ponavadi v vsaki italijanski vasici na sredi glavnega trga. In tudi tu je bil, ampak seveda je bil izvir fosforne vode. Domačine sem vprašal ali lahko pijem pa so rekli, da ni problema, meni pa je neznosno smrdela ta voda. Ker druge možnosti nisem imel sem si pol litra prekuhal in v njej skuhal testenine. Ob odhodu sem si rekel, da poiščem drugi izvir vode in ustavil sem se ob prvi hiši, kjer mi je prijazna gospa napolnila bidone z »normalno« nefosforno vodo. Po mojem razumevanju italijanščine tudi tej gospe fosforna voda zelo smrdi. Nisem prepričan, da je najbolj zdrava, čeprav so si jo nekateri domačini domov nosili v karnistrih.

3.dan

115 km, razgibana-hribovita, maks. n.m.v. 618m, vzpon 720m

Obiskane točke: Finkenstein (A) – Maria Elend – Ferlach – Völlkermarkt – Lavamünd (A)

Kratek opis poti: Po nekaj krajših jutranjih vzponih in spustih sem po 22km prispel do reke Drave v Maria Elend. Od tu naprej je slo vse neposredno ob Dravi. Asfaltirana in fino gramozna cesta se izmenjuje in vodi enkrat na desnem enkrat na levem bregu Drave. Ob poti so vsake toliko časa postojanke, kjer se lahko okrepčaš s pijačo ali jedačo. Pri Völlkermarktu sem se nekoliko (ca. 80m) povzpel in se oddaljil od Drave, ampak ca. 8 km pred Lavamündom sem Dravo spet prečkal preko 100m visokega mosta, od koder lahko skočiš tudi Bungee jump. Pot sem zaradi prevročega vremena in preutrujenosti v soboto zaključil. Rabil bi en dan počitka, le tega pa nisem imel.

Highlight: Nekje v dnevu se ustavim v eni izmed gostiln, da si natočim vodo in pri mizi sedi ena avstrijska familija in žena reče: » mi imamo tudi flašo »Flaško««. »Ja super«, rečem in smo že imeli stik. Prisedel sem in smo spili skupaj pijačo, medtem ko so oni pojedli kosilo. Ugotovil sem, da so jo kupili celo v Avstriji.

Utrinki s poti

« 1 of 3 »

Zemljevid poti

Show Comments