Dvodnevni kolesarski izlet v Banovce


Kratek opis poti in dogajanja

Iz Maribora smo štartali v hrib na Celestrino od tam pa preko Ruperč do Jablancev. Po začetnem ogrevanju v hrib smo dosegli največjo nadmorsko višino za oba dni. Sonce je že od zjutraj pripekalo vendar so bili vsake toliko časa oblaki, ki so nas ščitili predvsem pri vožnji navkreber. Ustavili smo se v Zg. Voličini in tam spet srečali našega »fotografa« iz štartne točke, ko nas je prvič slikal. Pot smo nadaljevali ob gozdu si ogledali podzemne bunkerje iz. 1. svetovne vojne in nato v hribček na Sv. Trojico. Vmes smo imeli možnosti nabirati tudi zrele češnje. Sledil je spust pri Oseku in nato proti Spodnjim Ivanjcem, kjer smo zavili proti Sv. Juriju ob Ščavnici, od tam pa 2 km do Blaguškega jezera. Tukaj smo pomalicali, si malo »ofrišali« noge v jezeru in pot nadaljevali do Oljarne Kocbek v bližini. Tam so nas prijazno sprejeli in nam celo brezplačno predstavili delovanje Oljarne. Sledila je pogostitev in pokušina olj. Na koncu so nam hrano od pogostitve celo spakirali za zraven. Pot smo nadaljevali po ravni cesti vse do Banovcev. V Berkovcih smo se oglasili celo pri prijatelju Marku, ki nas je prisrčno pogostil z hladno pijačo in kasneje še naredili en krog okoli Gajševskega jezera. Veter se je popoldan zelo okrepil, tako da so lahko na jezeru celo surfali in kajtali. Prihod v Banovce ob 17h in sledilo je kopanje v Termah. Zvečer smo v bližnji gostilni pokramljali in si v Banovcih pri g. Radotu na njegovem dvorišču in zelenici s šotori ali pa kar brez šotora prenočili.

Drugi dan smo se po jutranji kavici v Ljutomeru odpravili v Jeruzalemske gorice. Čakalo nas je kar nekaj manjših vzponov in hitrih spustov. V samem Jeruzalemu smo poizkusili Jeruzalemčana (vino) in potem je pot sledila do Ormoža. Sonce je kljub oblakom okoli poldneva močno pripekalo. Vendar nas to ni premaknilo in smo se v Veliki Nedelji ustavili, da si pogledamo znamenito cerkev, pa gospoda, ki ima ključ in župnika ni bilo doma. Še pred tem smo mimogrede Marinu nacentrirali kolo, glede nato, da mu je počila špica. Po 15 km smo prispeli v Moškanjce, kjer se nam je pridružil drugi vodnik Miro in preko Dornave in polja ob železnici odkolesarili na Ptuj. V bližini Term smo si privoščili zasluženo kosilo. Po kosilu smo bili nekoliko utrujeni, a čakalo nas je še ca. 30km poti preko Zlatoličja in Rošnje na Dobrovce od tukaj pa skozi Skoke in rogoze v Hoče. Če je bilo le možno smo izbirali stranske ceste, včasih pa se tudi glavnim ni dalo izogniti. Dvodnevni izlet smo uspešno in nasmejano zaključili v nedeljo ob ca. 19.30h zvečer.

Obiskane točke

Celestrina, Ruperče, Jablance, Zg. Voličina, Sv. Trojica, Osek, Sp. Ivanjci, Sv. Jurij ob Ščavnici, Blaguško jezero, Oljarna Kocbek, Gajševsko jezero, Križevci, Banovci, Ljutomer, Železne Dveri, Jeruzalem, Ormož, Velika Nedelja, Moškajnci, Dornava, Ptuj, Slovenja vas, Zlatoličje, Rošnja, Dobrovce, Skoke, Rogoza, Hoče

Utrinki s poti

« 1 of 2 »

Zemljevid poti

Show Comments