Od Krka do Maribora v 3 dneh

 

Opis poti in dogajanja

Celotna pot je bila precej hribovita, predvsem prvi dan, kar se odraža tudi na prevoženih vzponih in sicer skupaj 4.010 m višincev na 332 km. Kilometrina po dnevih: 11 km + 106 km + 112 km + 103 km =332 km. Nulti dan sem spanje zvečer poiskal v neokrnjeni naravi med Malinsko in Njivicami in se zjutraj navsezgodaj “ofrišal” v morju, ki je imelo dobrih 28 stopinj. Po tem sem stopil na pedala in odpeljal v smeri proti domu Titovem mestu, kjer sem stopil na celino. Kdor še ni kolesaril po otoku Krk, pa tudi po otoku Cres, ne ve, da sta oba otoka precej hribovita, kar pomeni, da se ceste nenehno spuščajo in dvigajo, in to zna biti dokaj naporno. Po prečkanju se je začel strmi vzpon na Delnice, kamor sem prispel v popoldanskem času in v bližini tudi kosil. Nadalje sem se spustil v dolino Kolpe in prečkal mejo med Hrvaško in Slovenijo na Brodu na Kupi. Dokaj ravninsko pot sem nadaljeval neposredno ob reki Kolpi in iskal primeren kraj, kjer sem se tudi osvežil v 22 stopinj prijetni Kolpi. Počitek je bil pravšnji. Zvečerem sem celodnevno kolesarjenje zaključil na 200 m višje ležečem Starem trgu ob Kolpi, kjer sem se zapletel v prijeten pogovor z starejšo gospo Tončko in njeno hčerko Darjo (glej sliko), ki sta mi takoj ponudili prenočišče v njihovem skednju. Čeprav sem bil zelo utrujen sem bil presenečen nad izjemno prijaznostjo mojih gostiteljev, zato smo se pogovarjali še kar nekaj časa. Še dobro da sem bil ponoči v celoti (skupaj s kolesom) pod streho, kajti zunaj je divjalo močno neurje.

Zbudil sem se v jasnem jutru in pozajtrkoval na povabilo gostiteljev v hiši. V nadaljevanju sem jutro začel v zelo strm hrib (14%), za katerim je prišel 6 km spusta v Črnomelj, mesto v slovenski Beli krajini. Na tržnici sem nabavil nekaj sestavin za pod zob ter srečal nemca Petra, ki je s kolesom prav tako potoval (glej sliko). Sveže jutro se je začelo počasi previjati v vroče popoldne, mene pa je za prekolesariti čakalo še kar nekaj bregov. Prvi taki je bil Semič. Kasneje sem prečkal Dolenjske toplice in Novo mesto, kjer se je pripravljalo v ozadju na vročinsko nevihto. Brez panike sem kljub močnemu vetru pot nadaljeval in kolesaril za nevihto, le cesto sem imel pred seboj kakšno uro in pol kompletno mokro. Ustavil sem se ustavil v Kostanjevici na Krki ter še kasneje v Krškem, kjer je moč videti od daleč edino nuklearno elektrarno v Sloveniji. Pot ob levem bregu Save (kolesarska pot) je potekala vse do Brestanice, kjer sem zavil desno za smer Bistrica ob Sotli. Po nekaj premaganih vzponih in spustih sem se ustavil nad vasjo Podsreda, natančneje na kmetiji od Jankota in njegove družine (glej sliko). Takoj so me toplo sprejeli, mi ponudili pijačo, kot se na kmetih spodobi (tj. špricer) in mi dovolili, da lahko pri njih prenočim. Poiskal sem prostor v vrtni uti, ampak se je kasneje zaradi prevelikega števila komarjev izkazalo, da je boljše, da prenočim v šotoru. Ponoči je bila huda nevihta in zbudil sem se v mokrem in turobnem jutru.

Takšno vreme, sploh pa zjutraj, mi ni najbolj pri srcu. Spakiral sem moker šotor, kakor hitro je nehalo deževati, se poslovil in odpeljal proti Mariboru. Zavil sem tudi v Kumrovec, kjer sem si ogledal muzej Staro selo. V tem muzeju na prostem si je moč med drugim ogledati tudi rojstno hišo Josipa Broza Tita. Zelo lepo urejen muzej z zanimivo pripravljenimi vsebinami in vsemi praktičnimi elementi življenja na deželi. Pot sem nadaljeval proti Podčetrtku, kjer sem desno zavil na kolesarsko stezo, ki pa se je ob glavni cesti vila le nekaj km. Škoda da nisem vedel, vendar za Podčetrtkom se ta kol. steza razdeli in gre pelje v Rogaško Slatino. Zato sem naredil v Rogaško velik ovinek po glavni cesti, ampak vse se zgodi z razlogom. Peljal sem se skozi vas Tekačevo, od koder je znan TV realističen primer “4 umori iz Tekačeva”. Ja to se je dogajalo prav tukaj. V Rogaški sem obiskal prijatelje, ki so me oskrbeli s hrano, tako da sem lahko kasneje na pot krenil z novimi močmi proti Donački gori. Nekaj vzpona in sledil je spust v Stoparce, cesta pa se je nadaljevala na Ptujsko goro. Sledil je spust in kolesarjenje po znanih poljskih poteh (asfalt) skozi Kidričevo in Marjeto na Dravskem polju. Tukaj sem obiskal še bratranca, tako da sem se vrnil domov pozno zvečer po 21h skozi Skoke, Rogozo in Hoče.

Obiskane točke: Malinska (Otok Krk), Njivice, Titov most na Krk, Šmrika, Hrelin, Fužine in spomnik padlim borcem, Delnice, Brod na Kupi (Meja), Fara, Stari trg ob Kolpi, Črnomelj in tromostovje v Črnomlju, Semič, Dolenjske toplice, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevica na Krki, Krško, Brstanica, Podsreda, Bistrica ob Sotli, Kumrovec, Muzej staro selo v Kumrovcu, Podčetrtek, Podplat, Rogaška slatina, Stoperce, Ptujska gora, Župečja vas, Kidričevo, Marjeta na Dravskem polju, Dobrovce, Skoke, Rogoze, Maribor

Utrinki s poti

« 1 of 2 »

Zemljevid poti

Show Comments